Osteoliza paliczków dystalnych w przebiegu twardziny układowej – opis przypadku - Gerlicz-Kowalczuk, Zofia; Pietrzak, Zbigniew; Torzecka, Jolanta D.; Woźnicka, Anna; Dziankowska-Bartkowiak, Bożena (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Wprowadzenie. Osteoliza dystalnych paliczków w przebiegu twardziny układowej ( systemic sclerosis – SSc) jest opisywana w piśmiennictwie, jednak ciągle się o niej zapomina i rzadko bywa przedmiotem badań. Cel pracy . Przedstawienie przypadku masywnej akroosteolizy z towarzyszącym odkładaniem złogów wapnia w tkankach w przebiegu SSc. Opis przypadku. Kobieta w wieku 53 lat chorująca na ograniczoną postać SSc (lSSc) od 8 lat, leczona od kilkunastu tygodni z powodu zmian naciekowo-ropnych II i IV palca ręki prawej z powodu postępującej akroosteolizy paliczka dystalnego oraz kalcynozy okołotkankowej z towarzyszącym niedokrwieniem. Wnioski. Obecnie coraz więcej dowodów naukowych przemawia za uznaniem akroosteolizy za ważny objaw kliniczny w przebiegu SSc, głównie ze względu na korelację z postępującą mikroangiopatią oraz nasilenie niedokrwienia paliczków.