Nietypowa rana kłuta wskazująca na samobójstwo rytualne - Kučerová, Štěpánka; Vojtíšek, Tomáš; Hejna, Petr (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2016)
Ostre przedmioty od dawna należą do narzędzi najczęściej wykorzystywanych w zabójstwach i samobójstwach. W większości przypadków samobójstw z użyciem ostrego narzędzia stwierdza się powierzchowne nacięcia próbne, a brak takich śladów zawahania może budzić wątpliwości odnośnie do rodzaju śmierci. W niniejszej pracy zaprezentowano niecodzienny przypadek zgonu 41-letniego mężczyzny, u którego stwierdzono pojedyncze ograniczone nacięcie zlokalizowane po prawej stronie szyi. Ciało ujawniono w kałuży krwi w kabinie prysznicowej w mieszkaniu denata. Badanie wewnętrzne wykazało kanałowy ubytek o długości 4 cm, przebiegający do wewnątrz i do dołu wzdłuż mięśnia mostkowo-obojczykowo-sutkowego po prawej stronie. Przyczyną zgonu był krwotok zewnętrzny z uszkodzonej prawej tętnicy szyjnej i żyły szyjnej wewnętrznej. Brzegi rany były gładkie, nieotarte, pozbawione widocznych urazów wskazujących na zawahanie. W rozpryskach krwi zmarłego ujawniono fragment żyletki. Stwierdzono, że jest to jedyne narzędzie, jakie mogło zostać wykorzystane do zadania rany. Zgon w omawianym przypadku został uznany za samobójstwo.