Pomalujmy ZOZ-y - Łuczak, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2016)
Polski system opieki zdrowotnej jest niewydolny i bez wątpienia należy go zreformować. Pomysłów na to – lepszych i gorszych – jest wiele. Jeden z nich pochodzi z 1992 r. i opiera się na systemie ubezpieczeniowym. Pacjentami miałyby się zajmować nie ZOZ-y, ale OOZ-y, czyli organizacje ochrony zdrowia.