Szczepmy się! - Radziwiłł, Konstanty (Menedżer Zdrowia, 2016)
Gdy w 1796 r. Edward Jenner skutecznie zaszczepił krowianką ośmioletniego Jamesa Phippsa, uodparniając go przeciw zbierającej w tamtym czasie śmiertelne żniwo ospie prawdziwej, nie okrzyknięto go bynajmniej zbawcą ludzkości. Doniesienia Jennera od początku budziły wściekły opór licznych niedowiarków. Sytuacja, niestety, niewiele się zmieniła.