Azytromycyna i jej hydraty – analiza porównawcza - Malinowski, Marek (Lekarz POZ, 2016)
W pracy przedstawiono charakterystykę azytromycyny oraz jej aktywność metaboliczną. Azyromycyna, należąca do makrolidów II generacji, ma szerokie spektrum działania i wykazuje aktywność wobec bakterii Gram-dodatnich oraz Gram-ujemnych. Mechanizm jej działania polega na wiązaniu się z rybosomami, co skutkuje inhibicją syntezy białek bakteryjnych.