Gorączkujące dziecko – kiedy należy skierować do szpitala - Drabik-Danis, Ewa; Hans-Wytrychowska, Anna (Lekarz POZ, 2016)
Gorączka u dziecka należy do bardzo częstych przyczyn zgłaszania się do lekarza w podstawowej opiece zdrowotnej i na oddziały pediatryczne. Pediatrzy i lekarze rodzinni codziennie badają wielu gorączkujących małych pacjentów, których liczba sezonowo może znacznie wzrastać. Gorączka jest zwykle pierwszym objawem infekcji wirusowej lub bakteryjnej – inne symptomy występują później, po kilku godzinach lub dniach. Choroba ma zwykle przewidywalny przebieg. Warunkiem jest utrzymanie temperatury w rozsądnych granicach i dobry stan ogólny dziecka. Większość gorączkujących dzieci po badaniu lekarskim jest leczona w warunkach domowych. Należy jednak pamiętać, że gorączka może być zwiastunem bardzo ciężkiej choroby. Każde gorączkujące dziecko, którego stan ogólny się pogarsza, a badanie lekarskie budzi wątpliwości lub niepokój, powinno być skierowane do szpitala. Szczególną ostrożność należy zachować, badając gorączkujące dzieci w najmłodszej grupie wiekowej – do 2 lat.