Jakość głosu po rozległej chordektomii z powodu raka głośni - G. Wójtowicz, Jerzy; Jackowska, Joanna; Szymiec, Eugeniusz; Niewiarowicz, Marek (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2016)
Przedstawiono przypadek wczesnego raka krtani o lokalizacji T2 w obrębie fałdu głosowego leczonego chirurgicznie laserem CO 2 przezustnie techniką chordektomii typu Vc. Po leczeniu chirurgicznym uzyskano jakość głosu socjalnie efektywną, akceptowaną przez chorego.