Comparison of del Nido cardioplegia and St. Thomas Hospital solution – two types of cardioplegia in adult cardiac surgery - Mishra, Prashant; Jadhav, Ranjit B.; Mohapatra, Chandan Kumar Ray; Khandekar, Jayant; Raut, Chaitanya; Ammannaya, Ganesh Kumar; Seth, Harsh S.; Singh, Jaskaran; Shah, Vaibhav (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Wstęp: Roztwór kardioplegiczny St. Thomas II (ST), choć szeroko stosowany w zabiegach chirurgicznych u dorosłych pacjentów, musi być podawany w krótkich odstępach czasu, co powoduje dodatkowe uszkodzenie mięśnia sercowego. Cel: Ustalenie, czy kardioplegia del Nido (DN) charakteryzująca się dłuższym okresem zatrzymania pracy serca oferuje równorzędną ochronę mięśnia sercowego w porównaniu z ST. Materiał i metody: Badaniem objęto 100 pacjentów, których poddano planowym zabiegom pomostowania aortalno-wieńcowego (CABG) lub wymiany zastawki mitralnej i aortalnej (DVR) pomiędzy styczniem 2015 a styczniem 2016 roku. Badana populacja została podzielona na dwie grupy w zależności od kardioplegii podawanej w czasie zabiegu: 1) przerywanej kardioplegii ST (ST, n = 50) lub 2) kardioplegii DN (DN, n = 50). Porównano czas zaklemowania aorty i czas krążenia pozaustrojowego, liczbę defibrylacji i pooperacyjną zmianę frakcji wyrzutowej lewej komory (LVEF) w obu grupach. Wyniki: Czasy zaklemowania aorty i krążenia pozaustrojowego były krótsze przy stosowaniu kardioplegii DN (odpowiednio 110,15 ±36,84 vs 133,56 ±35,66 oraz 158,60 ±39,92 vs 179,81 ±42,36 min, p < 0,05). W grupie DN liczba wymaganych dawek kardioplegii była mniejsza (1,38 ±0,59 vs 4,15 ±1,26; p = 0,001), a pojedynczą dawkę kardioplegii podano 35 (70%) pacjentom z grupy DN i żadnemu pacjentowi z grupy ST (p < 0,001). Również wyniki LVEF były lepsze w grupie DN. Wnioski : Stosowanie kardioplegii DN wiąże się z krótszym czasem zaklemowania aorty i krążenia pozaustrojowego, mniejszymi dawkami kardioplegii oraz oferuje potencjalnie lepszą ochronę mięśnia sercowego w zakresie utrzymania LVEF przy profilu bezpieczeństwa porównywalnym z kardioplegią ST.