Extended myectomy in the treatment of patients with hypertrophic obstructive cardiomyopathy - Kuć, Mateusz; Kołsut, Piotr; Różański, Jacek; Dąbrowski, Maciej; Kłopotowski, Mariusz; Kumor, Magda; Kowalski, Mirosław; Kopyłowska, Natalia; Kuriata, Jarosław; Kuśmierczyk, Mariusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Wstęp: Częściowa resekcja mięśnia przegrody międzykomorowej to dobrze poznana i skuteczna metoda chirurgicznego leczenia pacjentów z kardiomiopatią przerostową z zawężeniem w drodze odpływu lewej komory (HOCM). Charakteryzuje się niską śmiertelnością okołooperacyjną, szybką i długotrwałą poprawą kliniczną, co zostało potwierdzone w licznych publikacjach. Niedomykalność zastawki mitralnej u pacjentów z HOCM jest w większości niedomykalnością funkcjonalną, wynikającą z zaburzonej hemodynamiki wewnątrz lewej komory oraz skurczowego ruchu przedniego płatka zastawki mitralnej (efekt SAM). Cel: Przedstawienie wczesnych wyników leczenia operacyjnego HOCM w ośrodku autora w latach 2012–2015 oraz porównanie skuteczności zabiegu u pacjentów poddanych operacji miektomii oraz miektomii z jednoczesną wymianą zastawki mitralnej. Materiał i metody : Analizą objęto 49 chorych (20 kobiet) z HOCM, poddanych leczeniu operacyjnemu w latach 2012–2015. W analizowanej grupie 67,35% (n = 33) stanowiły izolowane miektomie, 30,61% (n = 15) miektomie z jednoczesną wymianą zastawki mitralnej, a 2,04% (n = 1) miektomia z plastyką zastawki mitralnej. Wyniki: Istotnie większą redukcję gradientu w drodze odpływu lewej komory (LVOT) (p = 0,020) odnotowano u pacjentów z jednoczesną wymianą zastawki mitralnej. Nie stwierdzono istotnej zależności między rezydualnym SAM i rezydualną niedomykalnością mitralną (p = 0,699) oraz rezydualnym SAM i rezydualnym gradientem w LVOT (p = 0,280). Wnioski : Chirurgiczna miektomia jest dobrze poznaną, skuteczną metodą redukcji gradientu w LVOT u chorych z HOCM. Poszerzenie zabiegu miektomii o wymianę zastawki mitralnej może się wiązać z większą redukcją gradientu w LVOT we wczesnym okresie pooperacyjnym. Wymianę zastawki należy rozważyć w przypadku współistnienia organicznej wady zastawki mitralnej oraz u pacjentów z koncentrycznym przerostem mięśnia i wąską jamą lewej komory.