Determination of the value of glycated hemoglobin HbA1c and fructosamine in assessing the risk of perioperative complications after cardiac surgery in patients with type 2 diabetes - Kowalczuk-Wieteska, Anetta M.; Wróbel, Marta; Rokicka, Dominika; Szymborska-Kajanek, Aleksandra; Foremny, Jerzy; Nadziakiewicz, Paweł; Zembala, Marian; Strojek, Krzysztof (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Wstęp : Chorzy na cukrzycę mają gorszy przebieg pooperacyjny i dłuższy czas hospitalizacji po operacjach. Dobrym wskaźnikiem prawidłowego, długoterminowego (3 miesiące) wyrównania glikemii są wartości hemoglobiny glikowanej (HbA 1c ), a krótkoterminowego (2–3 tygodnie) – fruktozaminy. Cel: Ocena, jak stopień wyrównania glikemii przedoperacyjnej oceniany wartością HbA 1c i/lub fruktozaminy wpływa na przebieg pooperacyjny u chorych na cukrzycę poddanych pomostowaniu tętnic wieńcowych (CABG). Materiał i metody : Przeanalizowano łącznie 105 pacjentów chorych na cukrzycę poddanych CABG w latach 2014–2015. Przed operacją oznaczono wartości HbA 1c (N < 7,0) i fruktozaminy (N < 280 µmol/l) i w zależności od wyników chorych podzielono na 4 grupy: grupa I (n = 46) – prawidłowe wartości obu parametrów, grupa II (n = 22) – duże wartości obu parametrów, grupa III (n = 4) – prawidłowa wartość HbA 1c i wysoka fruktozaminy, grupa IV (n = 33) – wysoka wartość HbA 1c , a fruktozaminy w normie. Dane opracowano statystycznie przy użyciu t-testu, przyjmując p < 0,05 za istotne statystycznie. Wyniki : Analizie poddano 105 chorych, w tym 39 kobiet, 66 mężczyzn, operowanych metodą CABG/OPCAB. Średnia wieku wynosiła 65,7 ±7,3 roku, HbA 1c 7,23 ±1,2%, a fruktozaminy 261,8 ±43,8. Najczęstszym powikłaniem było pooperacyjne napadowe migotanie przedsionków (n = 13) obserwowane w grupie I. Nie stwierdzono różnic w zakresie częstości występowania innych powikłań pooperacyjnych pomiędzy obiema grupami. Wnioski : Stwierdzono, że odsetek HbA 1c i stężenie fruktozaminy w podobnym stopniu definiują ryzyko powikłań okołooperacyjnych u chorych poddawanych zabiegom kardiochirurgicznym. Ze względu na dynamikę czasową zmian stężeń tych substancji w przypadku szybkiej normalizacji glikemii należy rozważyć włączenie oznaczenia fruktozaminy do panelu badań wykonywanych przed zabiegiem, zwłaszcza u chorych, u których zachodzi konieczność szybkiego wyrównania podwyższonego stężenia glukozy.