Intramural esophageal tumors - Łochowski, Mariusz; Kozak, Katarzyna; Rębowski, Marek; Kozak, Józef (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Wstęp: Śródścienne guzy przełyku (ŚGP) zlokalizowane są pomiędzy niezmienioną błoną śluzową a mięśniówką. Patologie te mogą mieć charakter łagodny lub złośliwy. Cel: Przedstawienie problemów diagnostyczno-leczniczych ŚGP. Materiał i metody : W latach 2010–2015 leczono 11 chorych z ŚGP. Diagnostykę przeprowadzono na podstawie następujących badań: gastroskopii, tomografii komputerowej (TK) klatki piersiowej, ultrasonografii przezprzełykowej z biopsją cienkoigłową (EUS z FNB) i pozytonowej tomografii emisyjnej (PET) przełyku w przypadku braku weryfikacji histopatologicznej. Wyniki: Dzięki przeprowadzonej diagnostyce rozpoznano: nowotwór podścieliskowy przewodu pokarmowego (GIST) w 1 przypadku, raka gruczołowego przełyku w 1 przypadku oraz 2 torbiele przełyku. W pozostałych 7 przypadkach nie uzyskano rozpoznania histopatologicznego. Na podstawie obrazu radiologicznego wysunięto podejrzenie mięśniaka gładkokomórkowego. Resekcję przełyku wykonano w guzach złośliwych oraz w 1 przypadku dużej zmiany łagodnej. W pozostałych przypadkach, gdzie podejrzewano guz łagodny, przeprowadzono chirurgiczne wyłuszczenie guza. Pooperacyjnie rozpoznano: mięśniaka gładkokomórkowego w 6 przypadkach, schwannoma w 1 przypadku, 2 torbiele przełyku i po 1 przypadku GIST i raka przełyku. Wnioski : Śródścienne guzy przełyku stanowią zróżnicowaną grupę nowotworów łagodnych i złośliwych. W każdym przypadku ŚGP należy dążyć do jego histopatologicznego rozpoznania. Leczenie zależy od lokalizacji, wielkości i typu histopatologicznego zmiany.