Is it possible to standardize the treatment of primary spontaneous pneumothorax? Part 1: etiology, symptoms, diagnostics, minimally invasive treatment - Rokicki, Wojciech; Rokicki, Marek; Wojtacha, Jacek; Filipowski, Marek; Dżejlili, Agata; Czyżewski, Damian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Autorzy niniejszego doniesienia przedstawiają historię leczenia samoistnej pierwotnej odmy opłucnowej (SPOO), etiologię jej powstania, objawy kliniczne oraz metodykę diagnostyki. Ponadto omawiają mało inwazyjne metody jej leczenia, takie jak nakłucie i drenaż jamy opłucnej oraz pleurodezę chemiczną. Przedstawiają wady i zalety każdej z tych metod, podkreślając, że zgodnie z międzynarodowymi zaleceniami powinny stanowić pierwszą linię postępowania lekarskiego w leczeniu SPOO.