Perioperative care in elderly cardiac surgery patients - Kucewicz-Czech, Ewa; Kiecak, Katarzyna; Urbańska, Ewa; Maciejewski, Tomasz; Kaliś, Robert; Pakosiewicz, Waldemar; Kołodziej, Tadeusz; Knapik, Piotr; Przybylski, Roman; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Wstęp : Operacja jest ekstremalnym urazem dla fizjologii zaawansowanego wiekiem organizmu. Starzenie nierozerwalnie wiąże się z nieodwracalną i postępującą degeneracją komórek. U pacjentów powyżej 75. roku życia obserwuje się upośledzenie reakcji na uraz operacyjny i bardzo wąski margines bezpieczeństwa. Cel: Analiza powikłań w okresie okołooperacyjnym w grupie seniorów poddawanych zabiegom kardiochirurgicznym i porównanie ich z wynikami uzyskanymi w grupie pacjentów młodszych. Materiał i metody: Badanie przeprowadzono w Klinice Kardiochirurgii Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu od momentu wprowadzenia standardu opieki okołooperacyjnej w tej grupie wiekowej (październik 2009 roku) do października 2014 roku. Analiza wyników objęła lata, w których stosowano standard znieczulenia i postępowania okołooperacyjnego u chorych powyżej 75. roku życia w celu ograniczenia powikłań, ze szczególnym uwzględnieniem skrócenia czasu wentylacji mechanicznej płuc i ograniczenia występowania zespołów majaczeniowych. Badana grupa liczyła 1446 pacjentów. Wyniki : Wentylacja mechaniczna płuc u seniorów trwała średnio 13,8 godziny i jej czas nie różnił się od czasu wentylacji u młodszych pacjentów. Śmiertelność wewnątrzszpitalna u starszych chorych wyniosła 3,8% i była istotnie wyższa niż u chorych poniżej 75. roku życia. Chorzy w wieku 75 lat i więcej kwalifikowani do operacji kardiochirurgicznych są znamiennie statystycznie częściej obciążeni schorzeniami dotyczącymi innych narządów, co wpływa na końcowy wynik leczenia (czas pobytu w szpitalu, śmiertelność). Wnioski : Wprowadzenie standardu opieki okołooperacyjnej w tej grupie wiekowej spowodowało skrócenie czasu wentylacji mechanicznej płuc i zmniejszyło częstość występowania zespołów majaczeniowych.