Does the APACHE II score predict performance of activities of daily living in patients discharged from a weaning center? - Rojek-Jarmuła, Anna; Hombach, Rainer; Krzych, Łukasz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Wstęp: Istnieją ograniczone dane dotyczące stanu funkcjonalnego chorych przewlekle wentylowanych mechanicznie i predyktorów klinicznych tego stanu. Cel: Ocena, czy punktacja w skali APACHE II przy przyjęciu na oddział, na którym chorzy są odzwyczajani od respiratora, przewiduje ich funkcjonowanie w zakresie czynności życia codziennego przy wypisie. Materiał i metody: Do badania włączono chorych (n = 130) kolejno leczonych od 1 stycznia 2012 do 31 grudnia 2013 roku. W tym czasie zmarło 15 chorych, a 115 zostało wypisanych (34 kobiety, 81 mężczyzn). Punktację w skali APACHE II obliczono na podstawie najgorszych wartości uzyskanych podczas 24 godzin od przyjęcia. Przy wypisie z oddziału obliczono wartość punktacji w skali Barthel (BI) oraz jej rozszerzonej wersji: Early Rehabilitation Barthel Index (ERBI). Wyniki: Mediana BI wynosiła 20 (IQR 5; 40) pkt, a ERBI 20 (–50; 40) pkt. Nie stwierdzono zależności pomiędzy punktacją w skali APACHE II a BI (R = –0,07; p = 0,47) oraz ERBI (R = –0,07; p = 0,44). Skala APACHE II pozwalała przewidzieć konieczność pomocy w utrzymaniu higieny osobistej (AUROC = 0,833; p < 0,001), ubieraniu (AUROC = 0,823; p < 0,001), korzystaniu z toalety (AUROC = 0,887; p < 0,001) oraz kontrolowaniu oddawania moczu (AUROC = 0,658; p = 0,04). Nie miała natomiast wpływu na parametry związane z odzwyczajeniem od respiratora, w tym konieczność dalszej wentylacji (AUROC = 0,534; p = 0,65) i utrzymanie tracheostomii (AUROC = 0,544; p = 0,42). Wnioski : Choć skala APACHE II nie pozwala przewidzieć ogólnego funkcjonowania chorych przewlekle wentylowanych odzwyczajanych od respiratora, jest cennym narzędziem do predykcji konieczności pomocy w utrzymaniu higieny osobistej, ubieraniu i korzystaniu z toalety. APACHE II nie pozwala przewidzieć funkcjonowania w zakresie czynności związanych z koniecznością dalszego wsparcia oddechowego.