Left atrial appendage mass: is it always a thrombus? - Sahratov, Hikmet; Guler, Adem; Kurkluoglu, Mustafa; Yesil, Fahri Gurkan; Tavlasoglu, Murat; Cingoz, Faruk (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Śluzak jest najczęściej spotykanym łagodnym guzem serca, który rzadko jednak występuje w uszku lewego przedsionka. Rozróżnienie pomiędzy masą, zakrzepem a guzem wewnątrz lewego przedsionka za pomocą przedoperacyjnej echokardiografii przezklatkowej lub przezprzełykowej jest trudnym zadaniem, szczególnie w przypadku pacjentów ze schorzeniami zastawki mitralnej i przewlekłym migotaniem przedsionków. Mężczyzna 50-letni, u którego zdiagnozowano zwężenie zastawki mitralnej i przewlekłe migotanie przedsionków, został przyjęty w celu przeprowadzenia zabiegu chirurgicznego. Przezprzełykowa echokardiografia wykazała obecność masy przyczepionej do ściany uszka lewego przedsionka. Obraz uzyskany w badaniach histopatologicznych odpowiadał śluzakowi. W pracy przedstawiono przypadek śluzaka uszka lewego przedsionka naśladującego zakrzep w uszku lewego przedsionka.