A rare case of myocardial bridge involving left anterior descending, obtuse marginal and ramus intermediate coronary arteries - Kiris, Tuncay; Koprulu, Diyar; Elmali, Muzaffer; Zeren, Gonul; Erdogan, Guney (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Mostki mięśniowe to wrodzona anomalia wieńcowa polegająca na przebiegu pasm mięśnia sercowego nad tętnicami wieńcowymi nasierdzia. Najczęściej obserwuje się je na gałęzi przedniej zstępującej lewej tętnicy wieńcowej (LAD), rzadko na gałęzi okalającej (Cx) lub prawej tętnicy wieńcowej (RCA). Przedstawiamy przypadek pacjenta z nietypowym mostkiem wieńcowym przebiegającym nad gałęzią przednią zstępującą, gałęzią brzeżną lewą (OM) i gałęzią pośrednią ( ramus intermediate ). Pacjent ten zgłosił się z wysiłkową dusznicą bolesną, którą uśmierzono za pomocą terapii medycznej.