Purple, stiff lesions resembling varicose veins on lower limb: certainly consider Kaposi sarcoma - Cingoz, Faruk; Arslan, Gokhan; Cicek, Ali Fuat; Oz, Bilgehan Savas (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Mięsak Kaposiego (MK) zazwyczaj objawia się licznymi zmianami skórnymi kończyn dolnych. W rzadkich przypadkach zmiany te mogą przypominać żylaki bez niewydolności żylnej albo wrzody naczyniowe lub zastoinowe. Ponieważ MK zwykle rozpoznawany jest po raz pierwszy w warunkach klinicznych, wszelkie nietypowe żylakopodobne zmiany kończyn dolnych u pacjentów należy traktować z dużą podejrzliwością i poddać palpacji. W przypadku wątpliwości co do charakteru zmian konieczne jest wykonanie biopsji tkankowej i analizy histologicznej W niniejszej pracy przedstawiono przypadek MK u 79-letniego mężczyzny ze stwardniałymi zmianami przypominającymi żylaki na prawej stopie.