Left atrial myxoma in a patient with a biventricular pacemaker - Przywara-Chowaniec, Brygida; Czarnecki, Łukasz; Nowalny-Kozielska, Ewa; Gawlikowski, Maciej; Opara, Mariusz; Puzio, Agata; Kawecki, Damian; Wesołowski, Bartosz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Śluzaki stanowią ok. 50% łagodnych nowotworów serca. Najczęściej umiejscowione są w obrębie lewego przedsionka. W początkowej fazie nie dają specyficznych objawów klinicznych, dlatego często rozpoznawane są przypadkowo lub podczas badań prowadzonych z innych wskazań. W pracy przedstawiono przypadek śluzaka lewego przedsionka u pacjenta (mężczyzna, wiek 68 lat) z kardiostymulatorem dwujamowym. Śluzak nie dawał żadnych objawów klinicznych i został wykryty w badaniu UKG podczas rutynowej diagnostyki prowadzonej po implantacji stymulatora. Z kwerendy literaturowej wykonanej przez autorów wynika, że jest to pierwszy opisany przypadek śluzaka u pacjenta po wszczepieniu kardiostymulatora dwujamowego.