Influence of an extended education program on the knowledge of cardiovascular risk factors among subjects undergoing rehabilitation following acute coronary syndrome - Kapko, Wojciech S.; Krzych, Łukasz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Wstęp: Edukacja zdrowotna jest jednym z elementów kompleksowej rehabilitacji kardiologicznej. Cel: Ocena wpływu autorskiego, rozszerzonego programu edukacyjnego na wiedzę na temat czynników ryzyka sercowo-naczyniowego u pacjentów po ostrym incydencie wieńcowym, leczonych przezskórną angioplastyką, poddawanych wczesnej rehabilitacji kardiologicznej w warunkach stacjonarnych. Materiał i metody : Prospektywną obserwacją objęto 205 kolejnych chorych (153 mężczyzn i 52 kobiety, w wieku 62 ±9 lat) poddanych kompleksowej rehabilitacji kardiologicznej. Pacjentów podzielono losowo na grupę kontrolną (K, 105 osób poddanych standardowej edukacji) oraz badaną (B, 100 pacjentów poddanych rozszerzonemu programowi edukacyjnemu). Program edukacyjny przeprowadzono w 2. i 3. tygodniu rehabilitacji. Obejmował on autorski pakiet materiałów edukacyjnych i dodatkowe wykłady. Wyniki : Znajomość podstawowych zasad profilaktyki chorób układu krążenia wyjściowo i w obserwacji szpitalnej była lepsza w grupie B. Pozytywny wpływ programu edukacji stwierdzono w odniesieniu do znajomości rekomendowanych wartości ciśnienia tętniczego oraz określenia profilu lipidogramu (poprawa o 15–20%). Wyjściowa wiedza na temat czynników ryzyka była podobna w obu grupach, a odsetek prawidłowych odpowiedzi wynosił 50 ±17% (grupa K) i 49 ±16% (grupa B) (p = 0,77), jednak stała się ona znamiennie statystycznie lepsza po cyklu edukacji (K vs B: 52 ±17% vs 58 ±19%; p = 0,009) i pozostawała lepsza w obserwacji 3-miesięcznej (K vs B: 56 ±19% vs 64 ±19%). Wnioski : Rozszerzony program edukacji zdrowotnej prowadzonej podczas cyklu rehabilitacji znacząco poprawia wiedzę na temat czynników ryzyka sercowo-naczyniowego u chorych po ostrym incydencie wieńcowym.