Pacjent onkologiczny w roli dawcy wsparcia - Jakitowicz, Karolina; Bidzan, Mariola (Psychoonkologia, 2016)
Wstęp : W procesie radzenia sobie z chorobą onkologiczną istotną rolę odgrywa wsparcie społeczne. Celem prezentowanego badania jest określenie znaczenia wsparcia, jakie pacjent daje swoim bliskim, i jaki ma ono związek z radzeniem sobie z chorobą onkologiczną oraz jakością życia. Materiał i metody : W badaniu wzięło udział 35 pacjentów powyżej 18. roku życia (18 kobiet i 17 mężczyzn) z chorobą nowotworową krwi, leczonych chemioterapią i poddanych transplantacji szpiku kostnego. Badanie przeprowadzono metodą kwestionariuszową z wykorzystaniem: autorskiego kwestionariusza wsparcia otrzymywanego i dawanego, zarówno emocjonalnego, jak i instrumentalnego, Skali przystosowania psychicznego do choroby nowotworowej – Mini-MAC w adaptacji Z. Juczyńskiego oraz Drabiny Cantrila. Wyniki: Prezentowane badanie ukazuje korzystny obraz mechanizmu wsparcia dawanego innym w kontekście choroby nowotworowej. Wykazano istotny związek wsparcia dawanego z destruktywnymi strategiami radzenia sobie, a nie wykazano związku ze strategiami konstruktywnymi. Wyniki jakości życia wskazują na pewną niespójność. W kontekście pracy psychologicznej z pacjentami chorymi onkologicznie warto uwzględnić rolę, jaką odgrywa wsparcie, które chory daje swoim bliskim.