Stan opieki paliatywnej w Polsce w 2014 roku - Ciałkowska-Rysz, Aleksandra; Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2016)
Niniejsze opracowanie zostało przygotowane na podstawie danych z 2014 r. ze strony internetowej NFZ, informacji z Centrum Egzaminów Medycznych, Centrum Kształcenia Podyplomowego Pielęgniarek i Położnych oraz informacji od konsultantów wojewódzkich. Zawiera ocenę ogólnej sytuacji w opiece paliatywnej i hospicyjnej, liczbę jednostek udzielających świadczeń z zakresu poszczególnych form opieki paliatywnej oraz ich rozmieszczenie, liczbę łóżek w opiece stacjonarnej w poszczególnych województwach, strukturę wiekową pacjentów, zasoby kadrowe – lekarzy i pielęgniarek oraz porównuje finansowanie świadczeń w poszczególnych województwach. Wykazano, że dostępność poszczególnych form opieki paliatywnej w różnych regionach kraju jest nierówna, dysproporcje pomiędzy województwami dotyczą liczby jednostek, nakładów na jednego mieszkańca oraz dostępności świadczeń. Liczba jednostek opieki domowej jest zadowalająca, choć w niektórych województwach nadal jest potrzebny rozwój tej formy opieki. Ograniczeniem w dostępności opieki domowej jest zbyt mała liczba kontraktowanych świadczeń. Liczba jednostek stacjonarnych oraz liczba łóżek przypadająca na 100 tys. mieszkańców jest niewystarczająca, tylko nieliczne województwa osiągają zadowalający stan w tym zakresie. Ambulatoryjna opieka paliatywna nie zabezpiecza zapotrzebowania (zbyt mała liczba jednostek oraz nierówne rozmieszczenie). Środki finansowe przeznaczone na opiekę paliatywną w Polsce są niewystarczające. Sytuację dotyczącą zasobów kadrowych można uznać za zadowalającą. Liczba ośrodków kształcących oraz specjalistów lekarzy i pielęgniarek corocznie się zwiększa.