Zastosowanie izotopu strontu 89 u chorego z rakiem migdałka podniebiennego i bolesnymi przerzutami do kośćca obciążonego przewlekłą chorobą nerek – opis przypadku - Chrabański, Olgierd; Onyszczuk, Magdalena (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2016)
W pracy zaprezentowano przypadek 66-letniego mężczyzny po zabiegu obustronnej tonsilektomii i następczej radioterapii z powodu rozpoznanego raka płaskonabłonkowego migdałka podniebiennego, z bolesnymi przerzutami do układu kostnego, obciążonego współistniejącą przewlekłą chorobą nerek. Jest to szczególnie trudna sytuacja kliniczna ze względu na zwiększone ryzyko farmakoterapii z użyciem niesteroidowych leków przeciwzapalnych, mogących doprowadzić do dalszego upośledzenia funkcji nerek. Dzięki dwukrotnemu podaniu w trzymiesięcznym odstępie czasu izotopu strontu 89 uzyskano wielomiesięczną kontrolę dolegliwości bólowych, bez konieczności codziennego przyjmowania leków przeciwbólowych. Jednocześnie w kontrolnym badaniu scyntygraficznym kośćca nie uwidoczniono ewidentnych nowych ognisk gromadzenia radioznacznika. Udowodniona wysoka skuteczność analgetyczna, dobra tolerancja leku przez pacjenta, a także dostępność terapii w ramach finansowania przez Narodowy Fundusz Zdrowia powinny skłonić lekarzy do częstszego rozważenia zastosowania tej metody u chorych z bolesnymi przerzutami do kośćca.