Infekcje tkanek miękkich i kości a zakażenie portu dożylnego – opis przypadku - Lipiec, Małgorzata; Góraj, Elwira (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2016)
Stały dostęp dożylny jest coraz częściej polecany chorym na nowotwory. Porty dożylne stanowią niezaprzeczalne udogodnienie dla pacjentów i mogą być łatwym i pewnym dostępem naczyniowym przez wiele miesięcy, a nawet lat. Do wczesnych, jak również późnych powikłań implantacji portu dożylnego należy między innymi zakażenie kieszeni portu, odsetek tego powikłania oceniany jest na 0,8–7,5%. Przedstawiony przypadek dotyczy chorej z uogólnionym rakiem płuca, u której wystąpiło wczesne zakażenie kieszeni portu dożylnego, a która 2,5 roku wcześniej przeszła zabieg pomostowania aortalno-wieńcowego powikłany zakażeniem głębokim rany pooperacyjnej.