Żelazna dama grypy Rozmowa z Lidią B. Brydak - Lurka, Krystian (Menedżer Zdrowia, 2016)
– Jestem nieustraszona. I walczę, ponieważ jestem całkowicie przekonana do swoich racji. Czy nie dopada mnie zniechęcenie? To jest moja pasja. Całe życie poświęciłam nauce. Nie widzę powodu, żeby zbliżając się do końca swojej pracy zawodowej, cofnąć się. Zawsze mówię, że należę do wyznania szczepionkowego i wcale się tego nie wstydzę. Będę walczyła, dopóki sił mi starczy – mówi prof. Lidia B. Brydak, kierownik Krajowego Ośrodka ds. Grypy, kierownik Zakładu Badania Wirusów Grypy w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego – Państwowym Zakładzie Higieny, Lider Roku 2016 w Ochronie Zdrowia w kategorii zdrowie publiczne.