Przypadek współistnienia choroby afektywnej dwubiegunowej i zespołu Morgagniego-Stewarta-Morela - Konofalska, Marta; Rzepski, Krzysztof; Permoda-Osip, Agnieszka (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2016)
Zespół Morgagniego-Stewarta-Morela (Morgagni-Stewart-Morel syndrome – MSMS) to zespół chorobowy o podłożu genetycznym, na którego obraz kliniczny składają się następujące cechy: przerost wewnętrznej powierzchni kości czołowej (hyperostosis frontalis interna – HFI), otyłość, zmiany hormonalne, metaboliczne i różnorodne zaburzenia neuropsychiatryczne. Mimo że zespół ten został po raz pierwszy opisany w literaturze medycznej ponad 240 lat temu, etiologia nie została jeszcze do końca poznana, przede wszystkim ze względu na różnorodny obraz kliniczny choroby, liczbę zgłaszanych objawów, zmienną i niepełną penetrację genu (wykazano autosomalne dominujące dziedziczenie choroby). W pracy przedstawiono przypadek 39-letniej pacjentki leczonej od wielu lat na chorobę afektywną dwubiegunową, u której w 2012 r. zdiagnozowano również MSMS. Jest to pierwszy w piśmiennictwie przypadek współistnienia tych dwóch stanów psychopatologicznych. W omówieniu zwrócono uwagę na możliwość ich częściowo wspólnych mechanizmów patogenetycznych.