Wybrane aspekty apoptozy w łuszczycy - Myśliwiec, Hanna; Baran, Anna; Flisiak, Iwona (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2017)
Apoptoza jest procesem fizjologicznej, programowanej śmierci komórek, która w odróżnieniu od nekrozy nie powoduje stanu zapalnego. Ma podstawowe znaczenie dla funkcjonowania różnych tkanek i narządów. Równowaga pomiędzy proliferacją a apoptozą keratynocytów jest istotna dla prawidłowej homeostazy naskórka. W schorzeniach skóry może dochodzić do pobudzenia apoptozy, co prowadzi zazwyczaj do chorób o ostrym przebiegu, lub jej zahamowania, co skutkuje częściej rozwojem chorób przewlekłych. Łuszczyca jest przewlekłą chorobą zapalną charakteryzującą się nadmierną proliferacją oraz zaburzeniem różnicowania keratynocytów. Keratynocyty łuszczycowe mają zmniejszoną zdolność do apoptozy, co może mieć duże znaczenie dla przerostu naskórka w łuszczycy. Zaburzenia apoptozy w łuszczycy dotyczą również komórek układu immunologicznego. W pracy omówiono podstawy procesu apoptozy, a także jej wybrane aspekty w patogenezie łuszczycy.