Wsparcie oczekiwane i otrzymywane od personelu medycznego w percepcji rodziców hospitalizowanych dzieci - Mazur, Anna; Aftyka, Anna; Sipta, Angelika; Skrobowska, Ewa; Humeniuk, Ewa (Psychoonkologia, 2016)
Wstęp : W sytuacji choroby i hospitalizacji dziecka niezwykle istotne jest całościowe podejście zarówno do małego pacjenta, jak i jego opiekunów. Obejmuje ono nie tylko leczenie oraz pielęgnowanie chorego dziecka, lecz także udzielanie wsparcia jego rodzicom. Celem pracy były ocena wsparcia udzielanego rodzicom przez pielęgniarki i lekarzy oraz ocena wsparcia otrzymywanego i oczekiwanego od pielęgniarek w percepcji rodziców hospitalizowanych dzieci. Materiał i metody : Badaniami objęto 120 rodziców, których dzieci przebywały na Oddziale Chirurgii i Traumatologii Dziecięcej oraz na I i II Oddziale Ortopedii Dziecięcej Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Lublinie. Zastosowanymi narzędziami badawczymi były Kwestionariusz NPST w polskiej adaptacji Anny Aftyki i wsp. oraz ankieta socjodemograficzna. Wyniki i wnioski : Rodzice hospitalizowanych dzieci uważają, że otrzymywali od pielęgniarek i lekarzy porównywalne wsparcie informacyjne, emocjonalne, wartościujące, instrumentalne oraz ogólne. W percepcji respondentów otrzymywane od pielęgniarek wsparcie informacyjne, emocjonalne, wartościujące, instrumentalne oraz ogólne jest niższe od oczekiwanego. Otrzymane wyniki badań własnych pogłębiają wiedzę w obszarze psychologii zdrowia oraz mogą być wykorzystane do opracowania skutecznych form udzielania wsparcia rodzicom hospitalizowanych dzieci przez personel medyczny.