Rozważmy połączenie NFZ z ZUS. Przynajmniej w części Rozmowa z Andrzejem Jacyną, p.o. prezesem NFZ - Koblańska, Marta; Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2017)
– Jestem zwolennikiem tego, by w Polsce obowiązywał system mieszany – budżetowo-ubezpieczeniowy. Pieniądze na zdrowie byłyby gwarantowane na obecnym poziomie – składką, co nie wykluczałoby dopłat z budżetu czy innych źródeł. Sądzę też, że za takim modelem powinien nadążać projekt likwidacji NFZ – mówi Andrzej Jacyna.