Co kraik, to obyczaik - Fortak-Karasińska, Katarzyna (Menedżer Zdrowia, 2017)
Zjawisko przeniesienia (cesji) praw i obowiązków wynikających z umów na udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej zawieranych z NFZ staje się powszechne. Podmioty lecznicze wyrażają między sobą wolę cesji praw i obowiązków wynikających zarówno z kontraktów w zakresie POZ, jak i AOS. Cesja zależy jednak od zgody dyrektora właściwego oddziału wojewódzkiego NFZ.