Problemy społeczno-socjalne chorego na nowotwór a zakres wsparcia społecznego pacjenta i jego rodziny - Szadowska-Szlachetka, Zdzisława; Łuczyk, Marta; Ślusarska, Barbara; Nowicki, Grzegorz; Łuczyk, Robert; Bartoszek, Agnieszka (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2016)
Choroba nowotworowa powoduje niekorzystne zmiany w funkcjonowaniu pacjenta, zmienia zazwyczaj jego obraz ciała, a objawy chorobowe i ich leczenie wymuszają konieczność dostosowania się pacjenta do zmienionych funkcji biopsychospołecznych organizmu. Rozpoznanie choroby nowotworowej jest związane także z nasileniem stresu psychospołecznego, co przyczynia się do eskalacji sytuacji trudnej dla chorego i jego rodziny. W tych niełatwych okolicznościach pacjent potrzebuje wsparcia społecznego w każdym wymiarze. Niniejszy artykuł charakteryzuje problemy społeczno-socjalne pacjentów chorych na nowotwory i prezentuje zakres oraz rodzaje wsparcia społecznego dostępne dla pacjenta z uwzględnieniem zaopatrzenia medycznego, form pomocy z ZUS, KRUS, świadczeń opieki społecznej. Przedstawia także wykaz wybranych fundacji dla pacjentów chorych na nowotwór i ich rodzin z określeniem zakresu ich działania.