Efekt analgetyczny niskich dawek metadonu w leczeniu opornego bólu neuropatycznego u chorego na raka dna jamy ustnej – opis przypadku - Zasowska-Nowak, Anna; Ciałkowska-Rysz, Aleksandra (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2016)
Metadon jest agonistą receptorów opioidowych należącym do leków z III stopnia drabiny analgetycznej. Spośród innych silnych leków opioidowych wyróżnia się dodatkowymi właściwościami antagonistycznymi względem receptorów NMDA oraz hamowaniem wychwytu zwrotnego serotoniny i noradrenaliny w ośrodkowym układzie nerwowym. Metadon jest stosowany głównie jako leczenie drugiego rzutu w przypadkach nieskuteczności innych silnych opioidów i/lub ich nietolerancji. Rotacja leków opioidowych na metadon lub włączenie leku w małych dawkach jest postępowaniem z wyboru w przypadku szybko narastającej tolerancji oraz hiperalgezji wywołanej opioidami. W artykule przedstawiono przypadek pacjenta z silnym bólem o charakterze neuropatycznym w przebiegu raka dna jamy ustnej, u którego dodanie metadonu w dawce dobowej 15 mg nie tylko poprawiło analgezję, lecz także pozwoliło na redukcję dawek równocześnie stosowanych leków przeciwbólowych i koanalgetyków. Dołączenie metadonu w małych dawkach do innych, uprzednio stosowanych leków opioidowych może stanowić korzystną opcję terapeutyczną u pacjentów z silnym bólem nowotworowym z komponentem neuropatycznym słabo reagującym na standardowe leczenie.