Niedrożność nosa – przyczyny, diagnostyka i leczenie - Dąbrowski, Piotr (Lekarz POZ, 2017)
Prawidłowe oddychanie przez nos powoduje oczyszczenie, ogrzanie i nawilżenie powietrza oddechowego. Drożny nos stanowi ochronę górnych i dolnych dróg oddechowych przed zanieczyszczeniami oraz patogenami – bakteriami, wirusami i grzybami. Niedrożność nosa usposabia do powstania szeregu zjawisk patologicznych niekorzystnych dla organizmu człowieka, obejmując nie tylko drogi oddechowe, lecz także niedotlenienie ośrodkowego układu nerwowego, zmęczenie, zmiany w budowie klatki piersiowej i twarzoczaszki, wady wymowy, zaburzenia artykulacyjne i fonacyjne, wady zgryzu. Stany zapalne błony śluzowej nosa i zatok przynosowych, polipy, zaburzenia w budowie anatomicznej, morfologia jam nosowych, nowotwory złośliwe i łagodne, wady wrodzone, urazy, ciała obce, przerost migdałka gardłowego mogą powodować zarówno jedno-, jak i obustronne ograniczenie drożności nosa. Współczesna diagnostyka obejmuje nowoczesne metody badania przedmiotowego, badań endoskopowych, obrazowych oraz czynnościowych nosa. W leczeniu szybkie udrożnienie jam nosowych i stworzenie warunków do dalszej terapii jest możliwe po zastosowaniu miejscowych leków sympatykomimetycznych w postaci kropli donosowych.