Incydentaloma nadnercza – jak w POZ prawidłowo przygotować pacjenta do diagnostyki - Hans-Wytrychowska, Anna; Drabik-Danis, Ewa; Wytrychowski, Krzysztof (Lekarz POZ, 2017)
Incydentaloma nadnercza to nieprawidłowa masa tkankowa o średnicy ≥ 1 cm wykryta przypadkowo w badaniu obrazowym klatki piersiowej lub jamy brzusznej. Jest coraz częstszym problemem diagnostycznym. Dotyczy przede wszystkim osób powyżej 70. roku życia. Skomplikowana diagnostyka obrazowa i biochemiczna wymaga często wcześniejszego odpowiedniego przygotowania pacjenta. Jest to możliwe tylko przy dobrej współpracy pomiędzy lekarzem POZ a specjalistą endokrynologiem.