Preferencje terapeutyczne lekarzy POZ dotyczące wyboru preparatów wziewnych u pacjentów z rozpoznaniem astmy lub przewlekłej obturacyjnej choroby płuc - Doniec, Zbigniew; Nastałek, Paweł; Kurek, Adam; Almgren-Rachtan, Agnieszka (Lekarz POZ, 2017)
Cel: Ocena preferencji terapeutycznych lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej (POZ) w leczeniu astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) oraz czynników warunkujących te preferencje. Materiał i metody : Badanie o charakterze ankietowym przeprowadzone przez lekarzy POZ z terenu całego kraju w grupie pacjentów z rozpoznaną astmą bądź POChP. Wyniki : W badaniu wzięło udział 375 lekarzy POZ, 56% z nich ze stażem pracy powyżej 20 lat. Ankietę przeprowadzono na grupie 8040 pacjentów (4106 mężczyzn – 51%). Średni wiek pacjenta wynosił 53 lata. Spośród badanych 51,4% miało rozpoznaną astmę, w 67,7% przypadków ocenioną jako kontrolowaną, 51,9% pacjentów z POChP zakwalifikowano do kategorii B.W leczeniu przewlekłym astmy lekarze najczęściej wybierali: salbutamol w grupie β2-mimetyków krótko działających (SABA) (74,1%), flutikazon w grupie wziewnych glikokortykosteroidów (GKS) (72%) oraz salmeterol w grupie β2-mimetyków długo działających (LABA) (82%). Jako preparaty stosowane w łączonym inhalatorze 90% lekarzy wybierało salmeterol i flutikazon. W leczeniu przewlekłym POChP lekarze najczęściej wybierali: salbutamol w grupie SABA (59,5%) oraz salmeterol w grupie LABA (75,4%). Jako preparaty stosowane w łączonym inhalatorze 89,9% lekarzy wybierało salmeterol i flutikazon. Deklarowanymi czynnikami mającymi wpływ na wybór preparatu były skuteczność i bezpieczeństwo leku oraz dobre doświadczenia własne. Wnioski : Preferowanym przez lekarzy POZ lekiem z grupy LAMA w leczeniu astmy i POChP jest salmeterol, zarówno w formie pojedynczego preparatu, jak i w połączeniu z wziewnym GKS dawkowanym łącznie z jednego inhalatora. Wziewnym GKS najczęściej łączonym z salmeterolem jest flutikazon. W przypadku SABA najpowszechniejszym wyborem jest salbutamol. Zasadniczymi czynnikami decydującymi o zaordynowaniu danego preparatu przez lekarza POZ są potwierdzona skuteczność i bezpieczeństwo preparatu oraz pozytywne doświadczenia własne z danym lekiem.