Respiratory functional status after conventional and minimally invasive aortic valve replacement surgery – a propensity score analysis - Stoliński, Jarosław; Musiał, Robert; Plicner, Dariusz; Fijorek, Kamil; Mędrzycki, Michał; Andres, Janusz; Kapelak, Bogusław (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Wstęp: Stan czynnościowy układu oddechowego pacjentów po klasycznej oraz małoinwazyjnej operacji wymiany zastawki aortalnej nie był dotychczas wystarczająco badany. Cel : Porównanie stanu czynnościowego układu oddechowego po klasycznej (AVR) oraz małoinwazyjnej, poprzez minitorakotomię prawostronną (RT-AVR), operacji wymiany zastawki aortalnej. Materiał i metody: W badaniu wzięło udział 212 pacjentów zakwalifikowanych do RT-AVR oraz 212 do AVR, operowanych między styczniem 2011 a grudniem 2014 r. Grupy dobrano, stosując propensity score matching. Funkcję układu oddechowego analizowano na podstawie badań spirometrycznych. Wyniki : Śmiertelność szpitalna w grupach po RT-AVR oraz AVR wynosiła odpowiednio 1,4% oraz 1,9% (p = 0,777). Śmiertelność przewidywana (EuroSCORE II) wynosiła 3,2 ±1,1% po RT-AVR oraz 3,1 ±1,6% po AVR (p = 0,298). Mechaniczna wentylacja płuc na oddziale intensywnej opieki po RT-AVR oraz AVR trwała odpowiednio 7,3 ±3,9 oraz 9,6 ±5,5 godziny (p < 0,001). Po tygodniu oraz miesiącu od operacji większą redukcję wyników spirometrii stwierdzono u pacjentów po AVR niż RT-AVR (p < 0,001). Trzy miesiące po operacji wyniki testów spirometrycznych były wciąż obniżone w porównaniu z wartościami sprzed operacji w obu grupach, jednak różnice pomiędzy grupami nie były już istotne statystycznie. Przewlekła obturacyjna choroba płuc oraz klasyczna technika operacji AVR były czynnikami ryzyka niższych wyników testów spirometrycznych w zastosowanym modelu regresji. Wnioski : Po operacji wymiany zastawki aortalnej funkcja układu oddechowego oceniana na podstawie testów spirometrycznych pogorszyła się w mniejszym stopniu u pacjentów, którzy byli poddani operacji małoinwazyjnej, w porównaniu z osobami operowanymi klasycznie przez sternotomię pośrodkową.