Acute-phase proteins and oxidative stress in patients undergoing coronary artery bypass graft: comparison of cardioplegia strategy - Plicner, Dariusz; Stoliński, Jarosław; Rzucidło-Hymczak, Anna; Kapelak, Bogusław; Undas, Anetta (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Wstęp: Ciągle wprowadzane są nowe techniki chirurgiczne i anestezjologiczne mające na celu zmniejszenie odpowiedzi zapalnej i stresu oksydacyjnego po operacjach kardiochirurgicznych. Podjęto wiele badań, których celem było stworzenie możliwie najlepszej metody ochrony mięśnia sercowego. Cel: Ocena wpływu metody ochrony mięśnia sercowego na odpowiedź zapalną i stres oksydacyjny. Materiał i metody : W badaniu prospektywnym wzięło udział 238 kolejnych chorych poddanych planowemu pomostowaniu aortalno-wieńcowemu (CABG; 183 mężczyzn, średni wiek: 64,6 ±8,1 roku). Pacjenci zostali przydzieleni do dwóch grup – w pierwszej wykorzystano ciepłą kardiopleginę krwistą (n = 124), a w drugiej chłodną kardiopleginę krystaliczną (n = 114). W każdej grupie oznaczono przed- i pooperacyjnie poziomy białka C-reaktywnego, fibrynogenu, interleukiny 6 oraz 8-iso-prostaglandyny F 2α (8-iso-PGF 2α ). Wyniki : Wszystkie badane markery wzrosły istotnie pomiędzy 18. a 36. godziną po CABG, a następnie zmniejszyły się w 5.–7. dobie po operacji, lecz ich poziom ciągle pozostawał wyższy niż wyjściowy. Nie odnotowano istotnych różnic w zakresie badanych markerów oraz w przebiegu klinicznym pomiędzy badanymi grupami. Analiza regresji wykazała istotną korelację pomiędzy przedoperacyjnym poziomem stresu oksydacyjnego, mierzonym 8-iso-PGF 2α , oraz okołooperacyjnym zawałem mięśnia sercowego i śmiertelnością szpitalną (odpowiednio p = 0,047 i p = 0,041). Wnioski : Przedstawione badanie poszerza wcześniejsze doniesienia, że rodzaj kardiopleginy u pacjentów poddanych CABG nie wpływa istotnie na poziom odpowiedzi zapalnej oraz stresu oksydacyjnego. Przedoperacyjny pomiar stresu oksydacyjnego może być pomocny w rozpoznaniu pacjentów o zwiększonym ryzyku niekorzystnego przebiegu pooperacyjnego. Słowa kluczowe: pomostowanie aortalno-wieńcowe, kardioplegia, odpowiedź zapalna, stres oksydacyjny.