Mycobacterium chimaera – a new threat for cardiac surgical patients? - Jaworski, Radosław; Naumiuk, Łukasz; Paczkowski, Konrad; Formella, Danuta; Pek, Renata; Zieliński, Jacek; Haponiuk, Ireneusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
W piśmiennictwie opisuje się kolejne przypadki występowania zakażeń o etiologii Mycobacterium chimaera związanych ze stosowaniem jednostek typu heater-cooler u pacjentów leczonych kardiochirurgicznie. W związku z wykrywaniem infekcji w kolejnych krajach coraz powszechniej mówi się o epidemii. W niniejszym opracowaniu autorzy starają się podsumować obecny stan wiedzy dotyczący epidemiologii, diagnostyki, leczenia i profilaktyki zakażeń o etiologii M. chimaera u chorych leczonych kardiochirurgicznie.