Revascularization in ischemic heart failure with reduced left ventricular ejection fraction. The impact of complete revascularization - Pyka, Łukasz; Hawranek, Michał; Gąsior, Mariusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Niewydolność serca stanowi coraz większy problem na świecie. Choroba wieńcowa jest czynnikiem etiologicznym ponad 2/3 przypadków. Rewaskularyzacja w tej grupie pacjentów może powstrzymać postępujące uszkodzenie miokardium, a tym samym prowadzić do poprawy rokowania. Niestety dane w tym zakresie są nieliczne. W niniejszej pracy podkreślono rolę kwalifikacji do rewaskularyzacji, wyboru jej metody (przezskórne interwencje wieńcowe vs pomostowanie aortalno-wieńcowe), a następnie skoncentrowano się na kwestii kompletności rewaskularyzacji w tej grupie chorych.