Extended resection of the trachea in a patient with cicatricial tracheal stenosis after tracheostomy complicated with esophageal-tracheal fistula and extensive defect of the frontal tracheal wall - Khudaybergenov, Shukhrat; Eshonkhodjaev, Otabek; Abdusalomov, Sodiqjon; Amanov, Bakhrom (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Przedstawiamy przypadek jednoetapowego, radykalnego zabiegu chirurgicznego przeprowadzonego u 24-letniej pacjentki z bliznowatym zwężeniem tchawicy z ziarninowaniem po tracheotomii powikłanej przez przetokę przełykowo-tchawiczą oraz z rozległym ubytkiem przedniej ściany tchawicy po licznych nieudanych próbach korekcji zwężenia tchawicy i przetoki z zastosowaniem technik endoskopowych i chirurgii otwartej. Pacjentkę poddano rozległej resekcji tchawicy z dostępu szyjnego z zespoleniem koniec do końca i likwidacją przetoki przełykowo-tchawiczej oraz ubytku przedniej ściany tchawicy.