Traumatic pneumatocele in an 11-year-old boy – report of a rare case and review of the literature - Matuszczak, Ewa; Oksiuta, Marzanna; Hermanowicz, Adam; Dębek, Wojciech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Autorzy przedstawiają przypadek torbieli powietrznej związanej z tępym urazem u dziecka. Do szpitala przyjęto 11-letniego pacjenta po wydarzeniu, w trakcie którego upadł, a jego klatka piersiowa została przygnieciona przez bramkę do gry w piłkę nożną. Tomografia komputerowa klatki piersiowej uwidoczniła kilka komór w płatach lewego i prawego płuca. W tomografii komputerowej brzucha stwierdzono urazowe uszkodzenie wątroby. Pacjenta leczono zachowawczo; jego stan był stabilny i się poprawiał. Pacjenta wypisano po 19 dniach. Po 9 miesiącach w badaniu radiologicznym klatki piersiowej wykazano całkowite ustąpienie torbieli powietrznej, a w badaniu ultrasonograficznym brzucha – całkowite ustąpienie krwiaka wątroby. Urazowa torbiel powietrzna jest łagodną zmianą wynikającą z tępego urazu klatki piersiowej, występującą zazwyczaj u dzieci i młodych dorosłych, która wymaga zwykle jedynie leczenia zachowawczego. Tomografia komputerowa charakteryzuje się największą czułością w wykrywaniu urazowych torbieli powietrznych. Wszyscy lekarze ratunkowi powinni znać sposoby diagnozowania i zasady postępowania z torbielami powietrznymi, aby uniknąć niepotrzebnych zabiegów inwazyjnych.