Common origin of all three coronary arteries from the right sinus of Valsalva – first case study accompanied by mitral valve prolapse and vein anomaly, second case study followed by successful percutaneous coronary intervention of right coronary artery stenosis - Przywara-Chowaniec, Brygida; Puzio, Agata; Czarnecki, Łukasz; Kawecki, Damian; Głowacki, Jan; Nowalany-Kozielska, Ewa; Czarnecka, Aleksandra (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Wrodzone anomalie tętnic wieńcowych można podzielić na dwie kategorie: zmieniające perfuzję mięśnia sercowego oraz niezmieniające. W anomaliach wieńcowych niezmieniających perfuzji mięśnia sercowego tętnice wieńcowe odchodzą od aorty, ale ich odejścia są w nietypowych lokalizacjach. Pomimo prawidłowej perfuzji mięśnia sercowego angiografista może mieć problem z ustaleniem ich położenia. W pracy przedstawiono przypadki pacjentów z nietypowym odejściem lewej tętnicy wieńcowej od prawej zatoki Valsalvy. Diagnoza została postawiona na podstawie koronarografii, echokardiografii przezprzełykowej i wielorzędowej tomografii komputerowej (MSCT). W pracy przedstawiono dwa przypadki: pierwszy pacjenta z anomalią tętnic wieńcowych i towarzyszącą anomalią naczyń żylnych kończyn dolnych oraz wypadaniem płatka zastawki mitralnej, u drugiego pacjenta wystąpił zawał ściany przedniej, leczony skutecznie angioplastyką z implantacją stentu. Nietypowy przebieg lewej tętnicy wieńcowej między pniem płucnym a mostkiem stwierdzono dzięki MSCT, co nie zostało wykryte w koronarografii.