Left main bronchus separation after blunt trauma - Lisowska, Hanna; Marciniak, Marek; Pawełczyk, Konrad (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Uszkodzenia dróg oddechowych są rzadkie w praktyce klinicznej i stanowią nie więcej niż 1% obrażeń spowodowanych tępymi urazami. Blisko 80% pacjentów umiera przed dotarciem do szpitala. Uszkodzenia najczęściej stwierdza się w prawym oskrzelu głównym, większość zlokalizowana jest w odległości do 2 cm od ostrogi tchawicy. Największy wskaźnik śmiertelności dotyczy pacjentów z uszkodzeniem obejmującym oba oskrzela główne. Niespecyficzność objawów oraz ich maskowanie przez dolegliwości ze strony innych uszkodzonych narządów opóźniają ustalenie rozpoznania i leczenie chirurgiczne. Celem pracy jest przedstawienie przypadku pourazowego oderwania oskrzela głównego płuca lewego oraz jego omówienie w powiązaniu z usystematyzowaną wiedzą z piśmiennictwa.