Trendy zachorowalności na raka płuca w województwie świętokrzyskim w latach 1999–2013 - Macek, Paweł; Matuszewski, Piotr; Błaszkiewicz, Ewa A.; Biskup, Małgorzata; Nogajczyk, Monika; Lipińska, Anna; Smorąg, Leszek; Góźdź, Stanisław (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Wprowadzenie : Rak płuca jest najczęstszym nowotworem złośliwym na świecie. W Polsce w 2013 r. zarejestrowano 21 524 nowych zachorowań. W województwie świętokrzyskim odnotowano 751 nowych zachorowań (576 u mężczyzn i 175 u kobiet). Cel pracy : Określenie dynamiki zmian zachorowalności na raka płuca w latach 1999–2013 u mieszkańców województwa świętokrzyskiego z uwzględnieniem płci. Materiał i metody : Analizie poddano 11 418 zachorowań na raka płuca w województwie świętokrzyskim w latach 1999–2013. Obliczono surowe i standaryzowane współczynniki zachorowalności, wyrażone na 100 000 (105) populacji, łącznie i z podziałem wg płci. Analizę trendów zachorowalności przeprowadzono za pomocą modeli joinpoint. Wyniki : W 2013 r. w porównaniu z 1999 r. w województwie świętokrzyskim odnotowano istotną redukcję zachorowalności na raka płuca o 22,3%. U mężczyzn obserwowano istotne zmniejszenie zachorowalności o 32,3%, a u kobiet nieistotny wzrost zachorowalności o 32,3%. Ryzyko względne zachorowania na raka płuca u mężczyzn w porównaniu z kobietami zmniejszyło się o 44,5%. U mężczyzn stwierdzono istotny trend spadkowy w tempie 2,9% rocznie, a u kobiet istotny trend wzrostowy w tempie 2,1% rocznie. W województwie świętokrzyskim w latach 1999–2013 obserwowano redukcję zachorowalności na raka płuca u mężczyzn oraz wzrost zachorowalności u kobiet. Płeć różnicowała też kształtowanie się trendów zachorowalności. U mężczyzn stwierdzono istotny spadek trendu, a u kobiet istotny jego wzrost. Wnioski : Konieczna jest intensyfikacja działań w zakresie pierwotnej i wtórnej profilaktyki raka płuca w województwie.