Miniinwazyjna chirurgia torakoskopowa ze wsparciem laparoskopowym w leczeniu ewentracji przepony - Panko, Siarhei; Karpitski, Aliaksandr; Zhurbenko, Gennadij; Shestiuk, Andrej; Boufalik, Rotislav; Vakulich, Denis; Ignatjuk, Alaksandr (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Wprowadzenie : Torakoskopowa plikacja jest skuteczną metodą leczenia ewentracji przepony, ale procedura ta ma pewne wady, takie jak niezamierzone urazy narządów jamy brzusznej lub niedostatecznie mocne i głębokie szwy. Cel pracy : W badaniu opracowano i przetestowano metodę plikacji przepony za pomocą minitorakotomii wspomaganej laparotorakoskopowo. Materiał i metody : Od października 2012 do marca 2014 r. operowano 4 pacjentów z powodu pourazowego lewostronnego paraliżu przepony. Średnia wieku pacjentów wynosiła 52,3 ±17,8 roku. Wskazaniami do zabiegu były wyniki badań radiologicznych wskazujących na nienormalnie podwyższony poziom lewej kopuły przepony od piątego do trzeciego żebra, co powoduje stałą kompresję i niedodmę dolnego płata płuca. W pierwszym etapie tej operacji posłużono się dwuportową laparoskopią w celu usunięcia zrostów pomiędzy organami jamy brzusznej i brzuszną powierzchnią przepony. Podczas wykonania piersiowego etapu operacji przez dostęp minitorakotomii odma jamy brzusznej zapobiegała uszkodzeniom narządów brzusznych. Wyniki : Średni czas operacji wynosił 58 ±11 min, hospitalizacji 9,0 ±2,1 dnia. U wszystkich pacjentów stwierdzono dobre wyniki pooperacyjnej rekonwalescencji. Wielkość obniżenia membrany po zabiegu wynosiła od dwóch do czterech przestrzeni międzyżebrowych. Późniejsza obserwacja od 20 do 38 miesięcy nie wykazała nawrotu objawów ewentracji przepony. Wnioski : Minitorakotomia wspomagana laparotorakoskopowo w wykonywaniu plikacji przepony jest zabiegiem bezpiecznym, przynosi trwały pozytywny efekt kliniczny i może służyć jako alternatywa dla konwencjonalnych metod torakoskopowych, zwłaszcza u pacjentów z wysokim ryzykiem wystąpienia niezamierzonych urazów narządów jamy brzusznej.