Postępowanie u chorych ze wstrząsem kardiogennym - Sadowski, Marcin; Janion-Sadowska, Agnieszka (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Wstrząs kardiogenny jest stanem zagrożenia życia o bardzo złym rokowaniu. Wiele sytuacji klinicznych przyczynia się do rozwoju wstrząsu, ale ostry zawał serca stanowi najczęstszą przyczynę. Pomimo olbrzymiego postępu w kardiologii interwencyjnej śmiertelność szpitalna i długoterminowa nadal przekracza 50%. Z powodów etycznych nie dysponujemy danymi z kontrolowanych badań klinicznych. Niemniej agresywne leczenie stwarza szansę na uzyskanie akceptowalnego poziomu śmiertelności w tej grupie chorych. Celem pracy jest próba podsumowania najważniejszych elementów diagnostyki różnicowej oraz wykazanie, że pilna rewaskularyzacja za pomocą angioplastyki wieńcowej jest leczeniem z wyboru w większości przypadków.