Pielęgniarka w ministerstwie Rozmowa z Józefą Szczurek-Żelazko, wiceminister zdrowia - Koblańska, Marta; Lurka, Krystian (Menedżer Zdrowia, 2017)
Józefa Szczurek-Żelazko odpowiada na pytania, ile powinna zarabiać pielęgniarka, czy „zembalowe” zostanie wchłonięte przez ustawę o najniższym wynagrodzeniu pracowników ochrony zdrowia i czy zapisy w projekcie są satysfakcjonujące dla pielęgniarek. – Cztery tysiące złotych brutto plus dodatki dla pielęgniarki to dobre pieniądze – stwierdziła wiceminister.