Cuda, wzory i sieć szpitali - Janiszewski, Rafał (Menedżer Zdrowia, 2017)
Sieć szpitali staje się faktem. I wcale nie chodzi o kolejny cud gospodarczy, ale o dokonanie takiej przebudowy struktury szpitali, aby koncentrować pieniądze w wybranych placówkach, podzielonych co do wielkości zasobów. Najważniejszy będzie klucz podziału środków, jeśli bowiem nadrzędnym założeniem jest odejście od systemu płacenia za usługi, to pozostaje jedynie przyznawanie określonych budżetów.