Środek, a nie koniec rankingu - Fedorowski, Jarosław J. (Menedżer Zdrowia, 2017)
Ogłoszono wyniki Europejskiego Indeksu Konsumenckiego w Ochronie Zdrowia 2016 – Polska otrzymała w nim 564 punkty. Tymczasem z analizy Jarosława J. Fedorowskiego wynika, że powinna dostać 726 punktów. Przy założeniu, że punktacja dotycząca innych krajów nie ulega zmianie, Polska powinna się więc znaleźć nie na końcu rankingu, ale w jego środku, na miejscu 18. – przed Hiszpanią (709), a za Estonią (729), Słowenią (740) i Wielką Brytanią (761).