Ocena obrazu ciała i jakości życia pacjentów z atopowym zapaleniem skóry - Mikołajczyk, Joanna; Rzepa, Teresa; Król, Joanna; Żaba, Ryszard (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2017)
Wprowadzenie . Atopowe zapalenie skóry jest przewlekłym i nawracającym stanem zapalnym skóry. Zmiany skórne występujące w przebiegu atopowego zapalenia skóry przyczyniają się do negatywnego postrzegania własnego ciała. Negatywny obraz własnego ciała może wywołać i potęgować negatywne stany emocjonalne, co powoduje zaostrzenie objawów choroby i pogorszenie jakości życia. Zwłaszcza obecność zmian zlokalizowanych na skórze odsłoniętej sprawia, że chory może się spotkać z brakiem akceptacji ze strony otoczenia. Cel pracy . Określenie wpływu obrazu własnego ciała na ocenę jakości życia u pacjentów z atopowym zapaleniem skóry. Materiał i metodyka . W badaniu wzięło udział 59 pacjentów (36 kobiet i 23 mężczyzn) z atopowym zapaleniem skóry. Zastosowano Wielowymiarowy Kwestionariusz do Badania Obrazu Ciała, Wskaźnik Wpływu Dolegliwości Skórnych na Jakość Życia oraz ankietę osobową. Wyniki i wnioski . U pacjentów z atopowym zapaleniem skóry ogólna ocena obrazu własnego ciała nie ma związku z poczuciem jakości życia. Wykazano statystycznie istotną korelację między poczuciem jakości życia i czterema wymiarami obrazu własnego ciała. Nie stwierdzono statystycznie istotnych różnic pomiędzy kobietami i mężczyznami w zakresie oceny jakości życia oraz stwierdzono, że kobiety różnią się statystycznie istotnie od mężczyzn w zakresie takich wymiarów obrazu swego ciała, jak Zorientowanie na Zdrowie (p = 0,0344) i Zaabsorbowanie Nadwagą (p = 0,0155). Wykazano ponadto wpływ czasu trwania choroby na ocenę jakości własnego życia oraz na dwa wymiary obrazu własnego ciała: Zorientowanie na Wygląd i Ocenę Zdrowia.