Pseudoporfiria w przebiegu niewydolności nerek - Kulczycka-Siennicka, Lilianna; Woźniacka, Anna; Szumiński, Remigiusz; Żebrowska, Agnieszka (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2017)
Wprowadzenie . Pseudoporfiria jest rzadką jednostką chorobową związaną z przewlekłą niewydolnością nerek. Wystąpienie objawów pseudoporfirii może być wywołane ekspozycją na promieniowanie ultrafioletowe oraz leki. W piśmiennictwie istnieją opisy występowania pseudoporfirii u pacjentów zakażonych wirusem zapalenia wątroby typu C i HIV oraz u pacjentów dializowanych. Cel pracy . Przedstawienie przypadku pacjenta z pseudoporfirią i świądem mocznicowym oraz omówienie postępowania leczniczego. Opis przypadku . Mężczyzna 64-letni, od 11 lat dializowany z powodu przewlekłej niewydolności nerek w przebiegu cukrzycy typu 2, zgłosił się z powodu występujących od 5 miesięcy pęcherzy o dobrze napiętej pokrywie zlokalizowanych w obrębie skóry eksponowanej na promieniowanie słoneczne. U pacjenta rozpoznano pseudoporfirię, a w leczeniu zastosowano: N-acetylocysteinę, chlorochinę, paroksetynę oraz mianserynę. Uzyskano poprawę kliniczną i ustąpienie świądu skóry. Wnioski . U pacjentów z niewydolnością nerek mogą wystąpić objawy psedoporfirii wymagającej różnicowania z porfirią skórną późną.